Sierlijke bessen

Gepubliceerd op 5 augustus 2024 om 19:12

IJverige tuinhommel op fazantenbes

Biodiversiteit en eetbaarheid staan natuurlijk voorop in de voedselbostuin. Vaak gaat dat goed samen met de mooiste planten, zoals de fazantenbes. Deze eyecatcher staat nu prachtig in bloei. De eerste fazantenbessen zijn hier al rijp. Vroeg, want het gros rijpt pas in september of oktober. Ook koninginnekruid is een opvallende verschijning in de zomer en trekt massa's insecten naar voedselbos en eetbare tuin. Op een zonnig moment lijkt de hele plant te zoemen.

Fazantenbes (Leycesteria formosa)

De plant wordt aangeboden in reguliere tuincentra als sierplant en heet dan fazantenbes of grootmoedersoorbel. De bloemtrossen van de fazantenbes zijn indrukwekkend (en kunnen prima dienen als oorbellen van oma). Ze bloeien van juli tot en met september en worden vooral bestoven door hommels.

Zijn andere synoniem verraadt ook eetbaarheid: karamelbes. De rijpe bessen smaken naar een combinatie van pure chocolade en karamel, een soort rozijnen de luxe. Vogels (zoals fazanten) zijn er dol op en veel mensen kunnen de smaak ook waarderen. Vers geplukt of verwerkt in cake of koekjes komt de smaak goed tot zijn recht. Let op: alleen de donkerbruine, bijna zwarte, zachte bessen zijn rijp en lekker. Als ze nog rood zijn, hoe donker ook, zijn de bessen zeer bitter. Er spreekt hier een ervaringsdeskundige…

Niet alleen de bloemtrossen trekken aandacht, ook de bladvorm is bijzonder en in het najaar valt de plant op door zijn felgele herfstkleur. Jaarrond een interessante plant!

Volle trossen aan de fazantenbes

Fazantenbes is afkomstig uit West-China en de Himalaya. De plant is winterhard, maar bij matige vorst kunnen de holle stengels bevriezen. In de voorjaar zal de plant weer uitlopen vanaf de grond en wordt 1,5 tot 2 meter hoog en breed. Fazantenbes staat graag in vochtige maar goed gedraineerde grond in de zon of halfschaduw.

De plant is goed te stekken, vooral in de zomer. Knip de top eruit en houd de aarde goed vochtig. Zaaien kan ook en gebeurt soms spontaan door vogels die de bessen hebben gegeten.

Prachtige bloemtrossen van de fazantenbes

De donkere bessen zijn rijp, de rode nog niet...


Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum)

Koninginnekruid of leverkruid verschijnt vaak vanzelf in voedselbos of eetbare tuin, maar plantjes en zaad zijn ook te koop. Het is een vaste plant die op vochtige, voedselrijke grond in de zon of halfschaduw makkelijk groeit tot een hoogte van 90 tot 150 cm.

De licht- of donkerroze bloemschermen bloeien van juli tot en met september. De bloemen zijn tweeslachtig, dus zowel mannelijk als vrouwelijk. De plant heeft een ingenieuze manier ontwikkeld om kruisbestuiving zoveel mogelijk te stimuleren (en zelfbestuiving te voorkomen); er is eerst een mannelijke bloeifase met verspreiding van stuifmeel/pollen en de vrouwelijke stempel wordt pas later ontvankelijk voor bevruchting. Dit heet protandrie (grieks: pro= eerst/voor, andros = man). Veel planten uit de composietenfamilie (bevat soorten als paardenbloem, madeliefje, duizendblad en vele anderen) hebben dezelfde tactiek.

De bloemen van het koninginnekruid produceren veel nectar; vlinders, bijen en (zweef)vliegen profiteren hier volop van en in het zonnetje gonst de plant van de bedrijvigheid. Koninginnekruid is bovendien de waardplant voor een divers aantal vlindersoorten; motten, spanners en uiltjes (zie Vlinderstichting). Hiermee draagt de plant ook bij aan het behoud van biodiversiteit.

Bosbijvlieg

Hommelbijvlieg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.