Het workshop- en cursusaanbod van Tasty Biotope geeft u de handvatten om vol vertrouwen te starten met uw voedselbos(tuin).

En ervan te genieten natuurlijk!

Workshop op maat voor groepen? Klik hier.


Workshop 'Eetbare tuin & Biodiversiteit'

Een eetbare tuin bruist van de biodiversiteit!

In deze eendaagse workshop maakt u kennis met alle facetten die een eetbare tuin tot een succes maken: eetbare en inheemse vaste planten, het verhogen van biodiversiteit en het creëren van een overvloedige oogst.

We genieten van een kruidenproeverij en natuurlijk lunchen we met lekkers uit de tuin. In de middag nemen we de tijd voor een uitgebreide rondleiding door de tuin van Tasty Biotope waarin u de oogst van het seizoen kan proeven. Aan het einde van de dag kunt u een eetbare vaste plant uitzoeken voor (de start van) uw eigen eetbare tuin.

Kortom, een ontspannen en leerzame introductie in de wereld van natuurlijke, eetbare tuinen met veel biodiversiteit.

 

Het tarief voor deze workshop is €85 incl. BTW per persoon.

 

In 2026 zijn van 10:00-15:00u de workshops op:

woensdag 15 april       

dinsdag 12 mei

woensdag 17 juni

 

Inschrijven kan via het contactformulier.

Dit zeggen deelnemers over de workshop ´Eetbare tuin & Biodiversiteit’:

‘Fijne afwisseling tussen theorie en praktijk. Heel leuk om in de tuin terug te zien wat je ’s ochtends hebt geleerd!’

'Geleerd, genoten en ook nog een cadeautje gehad!'

‘Ontspannen, informeel en toch heel veel geleerd. Goede combinatie tussen binnen- en buitenactiviteiten’

'Praktisch, heel leerzaam en zeer goed verzorgd'


Drie nieuwe workshops in 2026!

De eetbare tuin verandert met de seizoenen. In het voorjaar schiet het frisse, gezonde blad van de kruiden de grond uit. In de zomer bloeien de eetbare, kleurrijke bloemen en rijpen verse bessen en in het vroege najaar worden noten en groter fruit geoogst.

Tasty Biotope biedt drie nieuwe workshops aan, speciaal gericht op de toepassing van kruiden, bloemen, bessen, vruchten en noten en op technieken om uw oogst langer te bewaren: 

 

Kruiden als bondgenoten

Bloemen vol kracht

Oogst in overvloed

 

U kunt de workshops los volgen, of kiezen voor het workshoppakket waarbij u alle drie de workshops in één jaar volgt. Kiest u voor het pakket, dan volgt u de introductieworkshop ‘Eetbare tuin & Biodiversiteit’ helemaal gratis.

Ontdek komend jaar hoe u smaak, kleur en geur krijgt in uw eigen eetbare tuin, voedselbos of balkon en leer de planten op een praktische manier gebruiken!


Workshop 'Kruiden als bondgenoten'

Kruiden zijn meer dan smaakmakers!

In deze tweedaagse workshop leert u hoe kruiden uit de eetbare tuin ingezet kunnen worden bij alledaagse ongemakken en praktische toepassingen, en hoe u ze kunt bewaren. Bijzondere aandacht gaat uit naar de zogenoemde EHBO-kruiden: planten die van oudsher werden gebruikt bij kleine ongemakken, zoals een onrustige maag of een stressvol moment.

U krijgt stap voor stap uitleg over verschillende verwerkingsmethoden die de eigenschappen van de kruiden behouden en we gaan er praktisch mee aan de slag: we oogsten verse kruiden uit de voedselbostuin van Tasty Biotope en maken er tincturen, kruideninfusies, kruidenazijn en natuurlijke schoonmaakmiddelen van. Zo krijgt u niet alleen kennis, maar ook ervaring die u thuis meteen kunt toepassen.

Het tarief voor deze workshop is €170 incl. BTW per persoon. 

 

De workshop wordt in 2026 gehouden op:

Dag 1: woensdag 6 mei of vrijdag 8 mei

Dag 2: woensdag 10 juni of vrijdag 12 juni

Telkens van 10:30u-15:00u

 

De lunch is een potluck: een ontspannen moment waarbij iedere deelnemer iets meebrengt en we samen proeven van elkaars lekkernijen.


Workshop 'Bloemen vol kracht'

Bloemen zijn het visitekaartje van de plant.

In deze eendaagse workshop maakt u kennis met een breed palet aan eetbare bloemen uit de voedselbostuin. U ontdekt welke bloemen geschikt zijn voor consumptie en welke u kunt gebruiken bij bijvoorbeeld huidirritatie of verkoudheidsklachten.

We behandelen de basisrecepten voor het maken van zalf en tinctuur van bloemen. Daarna gaat u praktisch aan de slag: we maken goudsbloem- of smeerwortelzalf en tinctuur van valeriaan of kamille. Zo ervaart u direct hoe u de bloemen kunt inzetten, zoals dat al eeuwen wordt gedaan in traditionele toepassingen.

Na afloop krijgt u een zakje zaden van eetbare bloemen mee naar huis. Zo kunt u niet alleen kleur en smaak toevoegen aan uw tuin, maar ook zelf starten met de andere toepassingen van bloemen.

 

Het tarief voor deze eendaagse workshop is €85 incl. BTW per persoon.

 

De workshop wordt in 2026 gehouden op:

woensdag 24 juni & vrijdag 26 juni

Telkens van 10:30u-15:00u

 

De lunch is een potluck: een ontspannen moment waarbij iedere deelnemer iets meebrengt en we samen proeven van elkaars lekkernijen.


Workshop 'Oogst in Overvloed’

De oogst onthult de rijkdom van het voedselbos.

Na enkele jaren komt de oogst in een eetbare tuin vaak in overvloed. In deze tweedaagse workshop krijgt u een duidelijk oogstoverzicht: wat kunt u wanneer oogsten in voedselbos of eetbare tuin. Én u leert hoe u die oogst veilig en smaakvol kunt verwerken en bewaren.

We werken met oogst uit de voedselbostuin van Tasty Biotope en gaan praktisch aan de slag: op de eerste dag oogsten en drogen we producten en bereiden we een melkzuurfermentatie die u mee naar huis neemt om verder te laten fermenteren.

Op de tweede dag maken we ingelegde producten in azijn en proeven we bessen en andere seizoensoogst uit de tuin. Zo maakt u kennis met de diversiteit en smaak van de voedselbosoogst door het jaar heen.

 

Het tarief voor deze tweedaagse workshop is €170 incl. BTW per persoon.

 

De workshop wordt in 2026 gehouden op:

Dag 1: woensdag 8 juli of vrijdag 10 juli

Dag 2: woensdag 26 augustus of vrijdag 28 augustus

Telkens van 10:30u-15:00u

 

De lunch is een potluck: een ontspannen moment waarbij iedere deelnemer iets meebrengt en we samen proeven van elkaars lekkernijen.


Workshoppakket

Volg in 2026 alle drie de workshops* – Kruiden als bondgenoten, Bloemen vol kracht en Oogst in overvloed – en krijg de introductieworkshop ‘Eetbare tuin & Biodiversiteit’ helemaal gratis (t.w.v. €85).

De totale kosten voor de vier workshops (samen 6 dagen) zijn €425 incl. BTW.

*Elke workshop wordt twee keer gegeven in een bepaalde week, u kunt zelf bepalen op welke dag u de workshop die week volgt (woensdag of vrijdag).


Workshop eetbaar groen & biodiversiteit voor groenprofessionals

De aanplant van meerjarige eetbare planten in tuinen en openbaar groen zorgt voor een grotere natuurwaarde, een hogere biodiversiteit en verbindt bewoners met de plaatselijke natuur.

 

In de workshop 'Eetbaar groen & biodiversiteit', speciaal ontwikkeld voor groenprofessionals en overheden, wordt u meegenomen in de wereld van eetbare planten en hun meerwaarde voor mens en natuur.

 

Deze workshop laat u kennis maken met:

  • Eetbare beplanting voor tuinen en openbaar groen
  • Vergroten van de biodiversiteit door beplanting en inrichtingselementen
  • Communicatie naar klanten en bewoners

 

Het tarief voor deze eendaagse groepsworkshop is €100 p.p. excl. BTW.* 

Voor groepen van vijf of meer personen is het totaaltarief €500 excl. BTW.

 

De workshop kan op een gewenst moment op uw bedrijfs- of overheidslocatie** worden gegeven of in de voedselbostuin van Tasty Biotope inclusief een rondleiding.

 

* Er geldt een minimumaantal van drie deelnemers (gezamenlijke aanmelding). Bent u zelfstandig hovenier en wilt u graag een workshop volgen? Meldt u dan aan voor de workshop 'Eetbaar groen & biodiversiteit' voor particulieren. Is er een specifiek (tuin)onderwerp waar u meer over wilt leren? Laat het ons weten en we passen de particuliere workshop hierop aan.

** Er wordt een kilometervergoeding van €0,28 (incl. BTW) berekend.


Hovenierscursus 'Professionals & eetbaar groen'

Het klassieke beeld dat een tuin vooral strak en netjes moet zijn, begint te kantelen.  Er komt steeds meer vraag naar levende, natuurlijke en eetbare tuinen met veel biodiversiteit.

 

In de cursus 'Professionals & eetbaar groen' leert u een tuin vorm te geven, aan te leggen en te onderhouden terwijl u met de natuur mee werkt.

 

In deze 3-daagse cursus leert u over:

  • Biodiversiteit in de voedselbostuin
  • Bodemleven
  • Natuurlijke inrichtingselementen
  • Opbouw van de vegetatie
  • Geschikte eetbare beplanting
  • Aanleg en onderhoud

 

Het tarief voor deze groepscursus is €300 excl. BTW per persoon.* 

 

Deze driedaagse cursus kan op een gewenst moment op uw bedrijfslocatie of in de voedselbostuin van Tasty Biotope gegeven worden.

 

*Er geldt een minimumaantal van drie deelnemers (gezamenlijke aanmelding) en er wordt een kilometervergoeding van €0,28 (incl. BTW) berekend.


Workshops, lezingen en rondleidingen on demand

Voor overheden, business professionals, vrijwilligers in het groen, scholen (basis-, voortgezet-, beroepsonderwijs) en andere geïnteresseerden verzorgt Tasty Biotope ook workshops/korte cursussen, lezingen en rondleidingen op maat. Op uw locatie of bij Tasty Biotope.

Wilt u meer weten over het verhogen van biodiversiteit, regeneratieve landbouw, agroforestry, voedselbossen, de bodem of eetbare tuinen, neem dan contact met ons op over de mogelijkheden. 


Impressie recente workshops op maat

Introductieworkshop 'Eetbare tuin' bij Landgoed Oostduin Den Haag, september 2025

Bezoekers aan de Hollands Buiten Estafette op Landgoed Oostduin in Den Haag hadden de mogelijkheid een korte workshop over eetbare tuinen en voedselbossen te volgen bij de stand van Tasty Biotope. Aan bod kwamen eetbare beplanting, natuurlijke tuinelementen om de biodiversiteit te verhogen en tips voor onderhoud. Hierna maakten de deelnemers hun eigen zaadbommetjes met zaden van eetbare bloemen en kruiden.


Verdiepende cursusmiddag aan vrijwilligers van Pluktuin Schipluiden, juni 2025

Verdiepende cursusmiddag aan vrijwiligers van Pluktuin Schipluiden. De pluktuin bestaat uit een voedselbostuin en een moestuin. Na de workshop 'Moestuin en Voedselbos' in september 2024 werd nu dieper ingegaan op het belang van een gezonde voedselbosbodem en natuurlijk plaagdierbeheer in de moestuin. Met beplantings- en beheeradvies ter plaatse. 


Workshop 'Voedselbos & Eetbare tuin' aan Christelijk Lyceum Zandvliet, juni 2025

Workshop 'Voedselbos & Eetbare tuin' aan scholieren van het Christelijk Lyceum Zandvliet in Den Haag op hun OnderwijsAndersdag. Na een korte inleiding over voedselbossen en eetbare tuinen gingen de scholieren zelf aan de slag met kruiden herkennen en proeven. Ook maakten ze zaadbommen met eetbare bloemen en speelden ze gezamenlijk het voedselbosspel over het belang van biodiversiteit in een voedselbos. 


Workshop 'Voedselbossen' aan MBO studenten Yuverta Rijswijk, maart & mei 2025

Workshop 'Voedselbossen' aan MBO niveau 4 studenten van de opleidingen ´Hovenier´ en ´Leefbare stad en klimaat´ aan Yuverta Rijswijk. De workshop bestond uit twee dagen. Dag 1 op locatie van Yuverta Rijswijk met korte theorieblokken en praktische opdrachten. Dag 2 in de eetbare tuin van Tasty Biotope. Alle facetten van de aanleg en inrichting van voedselbossen en eetbare tuinen kwamen aan bod.

Deze workshop werd mogelijk gemaakt door Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o.


Workshop 'Eetbare tuin' aan Groei & Bloei afdeling Delft, april 2025

Workshop 'Eetbare tuin' aan Groei & Bloei leden van afdeling Delft. Met praktische tips en adviezen over het zelf creëren van een eetbare tuin, een kruidenproeverij en een uitgebreide pluk- & proefrondleiding door de eetbare tuin van Tasty Biotope.


Workshop 'Moestuin & Voedselbos' aan vrijwilligers van Pluktuin Schipluiden, september 2024

Workshop aan de vrijwilligers van Pluktuin Schipluiden. Praktische en inhoudelijke handvatten voor het verbeteren van hun moestuin en voedselbostuin. Specifiek afgesteld op het terrein in Schipluiden en vragen van de vrijwilligers.

Deze workshop werd mogelijk gemaakt door De Groene Motor. Heeft u zelf een groen initiatief met vrijwilligers, dan kunt u voor dit soort workshops vaak subsidie krijgen. Meer informatie via info@degroenemotorzh.nl